You are visitor no:
16094
since 03.08.2006

 

The persons suffering from the heart diseases could be telemonitored!

Partial translation of the article appeared on 10.19.2002 in the "Evenimentul de Iasi" Newspaper

In the Council Room of the District's House of Social Health Insurance (Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate - CJASS) a simulation was made of a patients' telemonitoring system by radio waves (TELEMED-R).

Partners in the project are DSP, CJASS, the Emergency Hospital, the "Sf.Spiridon" Hospital, SJA, Institute of Theoretic Informatics of the Romanian Academy and SC Gon Communications. The project consists in the development of a telemedicine prototype for real-time heart monitoring of the patients, using radio waves as support for the EKG transmission.

Original Article below:

Evenimentul de Iasi, 19-10-2002

In sala de consiliu a Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CJASS) s-a facut ieri o simulare a modului in care functioneaza sistemul de telemonitorizare a pacientilor prin unde radio (TELEMED-R).

Proiectul, care are ca parteneri DSP, CJASS, Spitalul de Urgente, Spitalul "Sf.Spiridon", SJA, Institutul de Informatica Teoretica al Academiei Romane - filiala Iasi si SC Gon Communications, se refera la realizarea unui prototip de sistem de telemedicina pentru monitorizarea cardiologica in timp real a pacientilor, folosind undele radio ca suport al transmisiei electrocardiogramei (ECG). Obiectivul proiectului este prevenirea deceselor datorate inexistentei ajutorului medical calificat in cardiologie, in puncte fixe din teritoriu sau pe timpul transportului pacientilor spre spital. Alte obiective - monitorizarea cardiologica a pacientilor care au solicitat ambulanta, acordarea primului ajutor la locul unde se afla pacientul, telemonitorizarea, teleconsultarea si terapia pacientilor din dispensarele comunale si orasenesti, unde nu sint specialisti cardiologi. "Sintem in faza experimentala. Dorim sa facem o statie si relee prin toate orasele. La noi se vorbeste de telemedicina fara sa se faca ceva concret. Este o noutate chiar si in unele tari din Europa. S-a pornit de la ideea ca pe ambulanta nu exista totdeauna un specialist. Cu acest prototip se reduc cheltuielile legate de transportul nejustificat al pacientilor catre unitatea sanitara specializata in cardiologie si se elimina costurile de spitalizare pentru pacientii care pot fi tratati si la domiciliu", ne-a spus conf.dr.ing. Costin Hariton, de la Facultatea de Bioinginerie Medicala (UMF). Daca va avea o finantare adecvata (circa 300 milioane lei), prototipul sistemului poate fi functional in sase luni. (E.L., E.P.)